Handtherapie

Handtherapie is de behandeling en de begeleiding van mensen die hun armen en handen niet (meer) kunnen gebruiken zoals ze wensen.

Wat is handtherapie?

Handtherapie is de behandeling en de begeleiding van mensen die hun armen en handen niet (meer) kunnen gebruiken zoals ze wensen. Deze problemen kunnen worden veroorzaakt door zeer uiteenlopende redenen. Binnen de hand-ergotherapie staat naast het verbeteren van de handfuncties zoals bewegen en kracht, ook het weer kunnen uitvoeren van de dagelijkse activiteiten die voor u belangrijk zijn, centraal.

Voor wie is handtherapie geschikt?

Bij een hand-ergotherapeut kunt u terecht voor al uw handklachten. U kunt handproblemen hebben ten gevolge van een verwonding of ongeluk, na een operatie, door een (chronische) aandoening als bijvoorbeeld de ziekte van Dupuytren, Reumatische aandoeningen, overbelasting, aandoeningen aan zenuwen of door een aangeboren afwijking. Mensen van elke leeftijd kunnen terecht bij de handtherapeut.

Wat is een handtherapeut?

Een hand-ergotherapeut is een ergotherapeut die zich door intensieve bijscholing en ervaring heeft gespecialiseerd in de behandeling van klachten in de arm, pols en/of hand.

Waar kan een behandeling uit bestaan?

  • Spalktherapie: Een spalk zorgt voor rust, bescherming en ondersteunt bij verschillende handproblemen het herstelproces en/of het gebruik van uw hand.
  • Oefentherapie: Met speciale oefeningen werkt u aan verbetering van o.a. beweging, kracht, gevoel en fijne motoriek in uw handen.
  • Dagelijkse activiteiten: Samen met de hand-ergotherapeut bekijkt u hoe u op dit moment de dagelijkse taken in bijvoorbeeld zelfverzorging, huishouden, uw werk, hobby’s en gebruik van vervoer op een verantwoorde manier (toch) kunt uitvoeren. Naarmate uw herstel vordert, wordt er steeds gekeken hoe deze manier steeds meer op uw eigen vertrouwde werkwijze kan gaan lijken.
  • Hulpmiddelen: Het kan zijn dat hulpmiddelen u (tijdelijk) kunnen helpen om dagelijkse handelingen weer zelfstandig te doen. Een hand-ergotherapeut heeft de expertise om met u samen te kijken met welke hulpmiddelen dat kan en hoe u deze het beste kunt gebruiken.

Franka Fels

Praktijkhouder en ergotherapeut

Ik help u graag met ergotherapie!

Samen met u zoeken wij naar oplossingen en mogelijkheden, zodat u zelfstandig of met de juiste hulp verder kunt.